A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Амерички аутор снима филм о Тесли

Амерички сценариста и режисер Џозеф Сикорски већ неколико година припрема филм о раду Николе Тесле у лабораторији у Варденклифу, где је хтео да докаже свету да је могуће добијати бесплатну и неограничену електричну енергију.

Пре две године је добио награду за сценарио за филм „Честице са Олимпа - Теслина визија” (IMDbtrailer), а управо ради на прикупљању средстава и истовремено жели да помогне у обнови Теслине лабораторије у Варденклифу, која је стављена на продају и скоро разрушена.

Млади амерички сценариста и режисер Сикорски каже да у школи ништа није научио о Тесли и његовим изумима. „Нисам учио о његовим жртвама и шта је све урадио да би помогао човечанству, а умро је напуштен, без пребијене паре у џепу у хотелској соби. То није праведно. Желим да одам пошту и упознам људе са његовом борбом”, истакао је он у интервјуу „Гласу Америке”.

.

Он је казао да је сценарио написао у сарадњи са Мајклом Каломином и да се нада се да сценарио поставља добру основу за филм који није једноставна биографија.

„Наш филм више износи тајне стварног живота. У нашем филму се даје историја Теслиног живота, с тим што почињемо од краја и идемо ка почетку. Приказујемо Теслин живот кроз истрагу Федералног истражног бироа о његовом изуму који су медији назвали - зрак смрти. Када је Тесла преминуо, агенти ФБИ су испретурали хотелску собу и запленили све његове записе”, каже Сикорски.

Сикорски је рекао да су, захваљујући закону о слободи информација, успели да прикупе око 200 веома занимљивих докумената на основу којих су написали сценарио.

На почетку истраге, шеф канцеларије у Њујорку, био је Перси Фоксворт, који је лично истраживао Теслин рад и записе нађене у соби хотела „Њујоркер”, додао је Сикорски.

„Филм ћемо снимати у Њујорку, на Лонг Ајленду, а надамо се да ће нам бити дозвољено да снимамо у Варденклифу. Један од наших циљева је да спасимо Варденклиф и спречимо продају. Четвртину прихода ћемо поклонити тој научној институцији да би била сачувана за будућа покољења и да би се на том месту саградио Теслин музеј”, казао је режисер.

Сикорски се нада да ће Теслу играти Ралф Фајнс, а Сару Бернар Сара Џесика Паркер, док би Џеј Пи Моргана могао да игра Шон Конери. Агента ФБИ Персија Фоксворта игра Лио Роси, који се већ придружио тиму. Још неколицина америчких уметника покушава да сними филм о Тесли и Сикорски сматра да је то фантастично.

„Што више људи представи Теслу јавности, то је боље. Биће лакше спасити Варденклиф, више стручњака ће се посветити истраживању Теслиних изума, а ми ћемо остварити задатак - да свет упознамо са Теслиним радом”, казао је Сикорски.

Он је уверен да ће његов филм упознати много већи број људи широм света са Теслом и да ће у многим земљама порасти интересовање за његове изуме.

Танјуг


SA

 

People Directory

Željka Cvjetan Gortinski

Željka Cvjetan Gortinski, an actress, is a member of the Society of Dramatic Artists of Serbia and the Afta - SAG Union. 

She earned a Bachelor of Arts in acting, in 1984, at the University of Arts, Belgrade.

During her second year at the University, she started her professional career as an actress in many stage, film, radio and TV productions and became a permanent member of a repertory theater company, “Belgrade Drama Theater.”.

Read more ...

Publishing

All Roads Lead to Jackson

Serbian American Contributions in Amador County, California, since the Gold Rush
Milina Jovanović offers a unique compilation of individual and family immigration stories that include enormous contributions to the development of California and significant community involvement. In this version of people’s history she chronicles how Serbian Americans have strengthened community, region, state, and country through the endeavors and struggles of 150 years. This book also focuses on women’s contributions that are too often overlooked. Ms. Jovanović’s study reveals that Jackson not only remains an original and symbolic home to Serbian Americans and Serbian Orthodox religion, but also an oasis where the Serbian community has preserved its positive reputation and social influence.

Read more ...