A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Spomenik Branku Pešiću radiće srpski vajar iz Los Anđelesa

Spomenik beogradskom gradonačelniku Branku Pešiću radiće srpski vajar Marko Kratohvil koji živi u Los Anđelesu, odlučeno je na sednici Odbora za podizanje spomenika kojim je predsedavao istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Spomenik gradonačelniku Beograda, koji je bio prvi čovek prestonice jednu deceniju, u periodu od 1964-1974. godine, tokom kojih su završeni most „Gazela“, petlja „Mostar“, Terazijski tunel, izgrađena Beograđanka, ali i gotovo stotinu hiljada stanova, biće postavljen na jesen.

Umetničko delo biće, kako je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, postavljeno tokom jeseni u pešačkoj zoni u starom gradskom jezgru Zemuna.

Umetnik Marko Kratohvil, koji je izabran da radi spomenik Branku Pešiću, rođen je u Beogradu, gde se i školovao. Ali, 1991. kako stoji u njegovoj biografiji, preselio se u London gde je živeo i stvarao skulpturu, crteže i bavio se arhitektonskim dizajnom 25 godina.

Od 2009. umetnik se nastanio u Los Anđelesu, a kako navodi u svojoj biografiji, izlagao je tokom karijere širom Evrope i Amerike, dok mu se radovi nalaze u privatnim i javnim kolekcijama.

Grad Beograd će finansirati, kako je Vesić napisao na svom Fejsbuk profilu, i dokumentarni film o Branku Pešiću, čiji su autori Duška Jovanić i Vuk Dapčević.

Izvor: Nova.rs


SA

 

People Directory

Vladimir Dedijer

Vladimir-Vlado Dedijer (Beograd, 4. februar 1914 — Boston, 30. novembar 1990) je bio akademik, istoričar, publicista novinar i učesnik Narodnooslobodilačke borbe.

Biografija

Vlado je rođen 4. februara 1914. godine u Beogradu, gde je proveo detinjstvo i mladost. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Upisuje Pravni fakultet u Beogradu, kada zbog nemaštine i nemogućnosti da plaća studije počinje da radi kao dopisnik iz zemlje, a kasnije i sveta za „Politiku“.

Read more ...

Publishing

All Roads Lead to Jackson

Serbian American Contributions in Amador County, California, since the Gold Rush
Milina Jovanović offers a unique compilation of individual and family immigration stories that include enormous contributions to the development of California and significant community involvement. In this version of people’s history she chronicles how Serbian Americans have strengthened community, region, state, and country through the endeavors and struggles of 150 years. This book also focuses on women’s contributions that are too often overlooked. Ms. Jovanović’s study reveals that Jackson not only remains an original and symbolic home to Serbian Americans and Serbian Orthodox religion, but also an oasis where the Serbian community has preserved its positive reputation and social influence.

Read more ...