A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Блистави Тесла у Филаделфији

Фотомонографија Милована Матића представљена у једином америчком граду у коме се званично празнује 9/10. јул, дан рођења генијалног научника и изумитеља.

У америчком граду Филаделфија, држава Пенсилванија, представљена је фото-монографија „Тесла” Милована Матића, познатог, приљежног истраживача живота генијалног научника и изумитеља, чије дело и наслеђе, већ треће столеће, плене пажњу стручне и најшире јавности.

Представљање књиге и разговор с аутором уприличени су у два наврата протеклог викенда у Институту за уметност, смештеном уз Национални историјски парк САД, у коме се налази Хол независности, познато здање под заштитом Унеска, у коме је 4. јула 1776. године потписана америчка Декларација о независности.

Матићево гостовање организовало је Теслина научна фондација из Филаделфије, чији је оснивач Никола Лончар. Овим догађајем је обележен и 6. мај, Теслина слава Ђурђевдан, за коју се зна у овом граду, једином у САД у коме се као званични празник обележава 9/10. јул, дан Теслиног рођења.

Монографију „Тесла”, штампану на 180 страница великог формата, објавила је пре неколико месеци издавачка кућа „Студио Бечкерек” из Новог Сада, на српском, енглеском и руском језику, снажно обогаћујући све богатију и разноврснију лектиру о Тесли, код нас и у свету.

Изванредан познавалац живота и дела Николе Тесле, Милован Матић је после петнаестак књига посвећених јунаку који га је „узео под своје” као 13-годишњака, склопио и књигу која се издваја из његовог досадашњег опуса.

Реч је о сажето изнетој хронологији Теслиног живота и рада, драматуршки вешто компонованој причи која износи непобитне чињенице о његовом пореклу и уздизању на највиши трон науке, о изумима који су дефинитивно променили свет и живом наслеђу које плени и данас, ангажујући хиљаде истраживача, научних и инжењерских тимова, такође и небројених занесењака који настоје да проникну у срж Теслиног генија.

Зналачки писан текст праћен је с око 200 фотографија, познатих и мање познатих, а неке су први пут објављене у овој монографији. Илустративни материјал, у коме се читалац сусреће с личностима, патентном и другом документацијом, с Теслиним уређајима и факсимилима његових текстова, с исечцима из научних часописа и штампе, хармонично су уклопљени у сажету Матићеву причу.

Захваљујући дизајнерима Дејану Попову и Јови Милосављевићу, пред читаоцем је заиста раскошна фото-монографија, коју краси и један нарочити слој.

Захваљујући сарадњи с Теслином научном фондацијом и Јецер студијом из САД, у књигу су уграђени и интерактивни путокази, странице с апликацијама које омогућују улазак у свет тзв. магије увећане реалности.

Поступак је једноставан – усмеравањем смартфона ка одређеном путоказу активира се апликација иза које се скрива додатни, импресиван аудио-визуелни материјал.

Откривајући и тај свет – према речима рецензента, професора Београдског универзитета др Бранка Ковачевића – читалац фото-монографије „Тесла” суочава се с „техничком иновацијом у издавачкој делатности Србије”, што је додатно допринело да ову књигу оцени као „блиставу”.

Штампано на три језика, ово дело ће – „апсолутно је уверен” др Ковачевић – „освојити срца читалаца у свим деловима света и обогатити њихов интелектуални живот”.

Потписник претпоставља да је управо на том трагу прошло и представљање Матићеве фото-монографије „Тесла” у Филаделфији.

Наступ нашег аутора, који живи у селу Ботуња подно Копаоника, вероватно ће убрзати и остварење идеје да ова књига, у одговарајућој, прилагођеној верзији, буде уврштена и у школски програм САД.

На остварењу те идеје упорно ради Теслина научна фондација, у сарадњи с Институтом за уметност из Филаделфије, који умрежава 45 школа широм Северне Америке, као и с Универзитетом Аргоси који има кампусе у 18 градова САД.

Извор: Политика


SA

 

People Directory

Srđa Trifković

Srđa Trifković (also Srdja Trifković; Serbian Cyrillic: Срђа Трифковић and as author Serge Trifkovic) (born July 19, 1954, in Belgrade, FPR Yugoslavia) is a Serbian-American writer on international affairs and foreign affairs editor for the paleoconservative magazine Chronicles.

.
Read more ...

Publishing

Emmanuel

The Only Begotten and Firstborn among Many Brethren

by Bishop Athanasius Yevtich

In Emmanuel, the second anthology of Bishop Athanasius' articles to appear in English, His Grace explores themes of Orthodox Christology, Soteriology, Ecclesiology, and Gnoseology. How can we know Who God is? How can we know who we are, as human persons created in His image and likeness? How can we become one with Him? Bishop Athanasius examines these and other foundational questions in depth in this volume, drawing from a wealth of Scriptural and patristic sources. In discussing diverse theological subjects, he always returns to his overarching theme: the communion that man can have with God through Jesus Christ the God-man, within Christ's Church and above all in the Holy Eucharist. His exquisite and unique way of engaging the reader in mutual dialogue, with the living Eucharistic experience permeating his every thought, instills in the reader a burning desire for that communion.

Soft-bound
Contemporary Christian Thought Series, No. 3 - First Edition
229 pages
ISBN 978-0-9719505-4-2