A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Преминуо Џорџ Војиновић

Бивши амерички сенатор и у два наврата гувернер Охаја Џорџ Војиновић умро је 12. јуна 2016, у 79. години у Кливленду.

Супруга Џорџа Војиновића Џенет саопштила је да је он преминуо у сну, јавља АП, а преноси Тајм.

Џорџ Виктор Војиновић је био амерички политичар из Охаја. Рођен је 1936. у Кливленду, као дете оца Србина, пореклом са Кордуна, и мајке Словенке. Био је најстарији од шесторо деце.

Агенција АП наводи да је Војиновић био умерен политичар.

Залагао се за штедљивост у свом личном али и јавном животу. Оспоравао је смањивање пореза које је увео председник Џорџ Буш, као и Бушову ратну стратегију за Ирак.

Као члан Републиканске странке био је на многим значајним положајима.

Седам година је био на позицији градоначелника Кливленда, а осам година, у два наврата, гувернер Охаја - од 1991. до 1998. године, да би поново био изабран 1994. године.

Функцију сенатора из Охаја обављао је 12 година, све до 2011. године.

Почетком 2009. објавио је да се неће кандидовати за трећи мандат, јер жели да се повуче и проведе више времена с породицом.

Гувернер Охаја Џон Кејсик назвао је Војиновића "ујединитељем који је мислио изван оквира, никада се није предавао и марљиво је до краја животра радио на спровођењу идеја у које је веровао".

Извор: РТС


SA

 

People Directory

Jovan Dučić

Jovan Dučić (Serbian Cyrillic: Јован Дучић, Serbo-Croatian pronunciation: [jǒʋan dûtʃitɕ]) (February 1871 – 7 April 1943) was a Herzegovinian Serb poet, writer and diplomat.

Jovan Dučić was born in Trebinje at the time part of Bosnia Vilayet within Ottoman Empire on 17 February (or 5 February according to the Julian calendar) 1871.

Read more ...

Publishing

An American Apostle, Sebastian Dabovic

Missionary and Visionary

Archimandrite Sebastian Dabovic on DVD

This DVD is an historical video presentation on the life and work of Archimandrite Sebastian Dabovic, a man referred to by St. Nicholai (Velimirovic) of Zhicha, Serbia, as "the greatest Serbian Missionar of modern times."

We encourage every Orthodox Christian family to purchase a copy of this DVD to share with their children, family, and friends so we remember the first american-born Serbian Orthodox Apostle to America, Archimandrite Sebastian Dabovic.