A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Srpska profesorka sa Berklija: Razvili smo sistem za automatsko testiranje na koronavirus

Profesorka Jasmina Vujić, doktor nuklearne fizike i predavač na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, kaže za RTS da je situacija u Kaliforniji haotična, ali da nema policijskog časa, pa se redovne životne aktivnosti odvijaju relativno normalno – maske nisu obavezne i moguće je videti ljude koji šetaju u parku.

Jasmina Vujić je naučnik i stručnjak svetskog glasa u oblastima reaktorske fizike, modernih metoda za analizu i dizajn nuklearnih reaktora i primenu zračenja u medicini i industriji. Doktor je nuklearne fizike, za mnoge srpska Marija Kiri.

Predaje na jednom od fakulteta Univerziteta u Berkliju. Bila je prva žena dekan na jednom od 10 najboljih fakulteta u Americi. Na čelu je Udruženja dekana svih američki nuklearnih fakulteta u SAD.

Profesorka Jasmina Vujić podseća da Kalifornija ima 40 miliona stanovnika i trenutno preko 28.000 zaraženih, što predstavlja oko 0,07 odsto od ukupnog broja stanovništva.

"Umrlih je blizu 1.000, što je oko 3,4 odsto. U San Francisko zalivu, gde živim sa porodicom, situacija je slična kao u Srbiji – ima oko 10 miliona stanovnika, 5.800 je zaraženo, a do sada je 185 umrlo", kaže profesorka Vujić.

Veruje da bi bilo mnogo više zaraženih kada bi se naširoko testiralo jer se testiranje trenutno odvija sporo. Ističe da je koronavirus dosta toga promenio.

"Prve zvanične informacije sa Univerziteta smo dobili krajem februara, da bi negde početkom marta, naročito od 16. marta, došla naredba da svi moraju da ostanu kod kuće. Univerziteti, škole, obdaništa i svako okupljanje je prestalo. Već smo bili spremni da krenemo sa predavanjima na daljinu. Postoji sva softverska podrška i tako će ostati do kraja semestra", objašnjava profesorka Vujić.

Ističe da je situacija prilično haotična.

"Svi ostali su morali da počnu da rade od kuće, što je dovelo do velikih problema jer su mala deca ostajala sa roditeljima, roditelji su morali da rade od kuće, bebisiterke su nestale, ostale kod svoje kuće", kaže profesorka Vujić.

Nema policijskog časa, maske nisu obavezne

Profesorka Jasmina Vujić kaže da se život u Kaliforniji, ipak, odvija relativno normalno.

"U svemu tome jeste dobro što ne postoji policijski čas, koji, nažalost, postoji u Srbiji, i sve je još relativno normalno. Sve što je neophodno za osnovne potrebe, kao što je odlazak kod lekara, odlazak da se nabavi hrana, izlazak u šetnju i parkove – to je sve dozvoljeno, uz zahtev da rastojanje između ljudi bude oko dva metra. Maske nisu obavezne, mada se preporučuju", objašnjava profesorka Vujić.

Ističe da trenutna situacija ima i svojih prednosti, kao što je manja gužva u saobraćaju.

"Moja porodica – ćerka, zet i troje unučića su u San Francisku, što je otprilike 30 kilometara od Berklija. Trebalo mi je sat i po vremena da pređem most, a sada je to tridesetak minuta. Znači ima i nekih prednosti, ali ima i dosta problema", kaže profesorka Vujić.

Navodi da je dvoje njenih doktoranada lakše obolelo, ali da su virus preležali kod svoje kuće.

"Savet je ovde bio da se nikako ne ide odmah kod doktora ili u bolnicu. Preporučuje se ostanak kod kuće, pomoć porodice i izolacija, naravno. U bolnicu se ide samo u slučaju vrlo visoke temperature i teškoća pri disanju", kaže profesorka Vujić.

Objašnjava da su i na Univerzitetu oformljene ekipe koje ubrzano rade.

"U blizini su tri nuklearne laboratorije sa kojima sarađujemo. Na Univerzitetu smo razvili sistem za automatsko testiranje od po 1.000 uzoraka na dan. Svakodnevno smo na onlajn sastancima, gde se diskutuje koje su najpogodnije metode za sprečavanje pojave virusa i lečenje", ističe profesorka Jasmina Vujić.

Izvor: RTS


SA

 

People Directory

Ivan Ciric

Professor of neurosurgery at the University of Chicago Medical School

Ivan S. Ciric was born on December 15, 1933 in Vienna, Austria. Dr. Ciric grew up in Sremski Karlovci. He received his M.D. degree from the University of Belgrade and Doctor of Medicine from the University of Cologne, Germany. Dr. Ciric trained under Professor Wilhelm Tonnis at the University of Cologne from 1961 to 1963 and under Dr. Paul Bucy at Northwestern University Medical School from 1963 to 1967. That year he received additional training in stereotactic surgery under Dr. Claude Bertrand and in pituitary surgery under Dr. Jules Hardy at the Notre Dame Hospital in Montreal. Dr. Ciric is Professor of Neurosurgery at Northwestern University Medical School, Vice Chairman of the Department of Neurological Surgery and Chief of the Neurosurgery Service at the Evanston Hospital where he holds the Bennett - Tarkington Chair of Neurosurgery.

Read more ...

Publishing

Christ - The Alpha and Omega

The Serbian Orthodox Diocese of Western America is pleased to announce the publication of an outstanding book by Bishop Athanasius Yevtich, a disciple of the great twentieth-century theologian Archimandrite Justin Popovich. Bishop Athanasius' thought combines adherence to the teachings of the Church Fathers with a vibrant faith and a profound experience of Christ in the Church.

Christ - The Alpha and Omega is the first of a planned collection of works of contemporary Serbian theologians. It is an anthology of Bishop Athanasius' articles which have appeared in Serbian, Greek, French, English and Russian. Focusing on themes central to Christian patristic Triadology, Ecclesiology and Anthropology, the book reveals the ultimate purpose of man and the universe, and speaks of how each of us can realize this purpose within the divine-human community of the Orthodox Church. Bishop Athanasius reminds us that the God-man Jesus Christ is the Beginning and the End of all things, and that we must seek our own end, goal, and fulfillment in Him.

.
Read more ...