A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Srpska profesorka sa Berklija: Razvili smo sistem za automatsko testiranje na koronavirus

Profesorka Jasmina Vujić, doktor nuklearne fizike i predavač na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, kaže za RTS da je situacija u Kaliforniji haotična, ali da nema policijskog časa, pa se redovne životne aktivnosti odvijaju relativno normalno – maske nisu obavezne i moguće je videti ljude koji šetaju u parku.

Jasmina Vujić je naučnik i stručnjak svetskog glasa u oblastima reaktorske fizike, modernih metoda za analizu i dizajn nuklearnih reaktora i primenu zračenja u medicini i industriji. Doktor je nuklearne fizike, za mnoge srpska Marija Kiri.

Predaje na jednom od fakulteta Univerziteta u Berkliju. Bila je prva žena dekan na jednom od 10 najboljih fakulteta u Americi. Na čelu je Udruženja dekana svih američki nuklearnih fakulteta u SAD.

Profesorka Jasmina Vujić podseća da Kalifornija ima 40 miliona stanovnika i trenutno preko 28.000 zaraženih, što predstavlja oko 0,07 odsto od ukupnog broja stanovništva.

"Umrlih je blizu 1.000, što je oko 3,4 odsto. U San Francisko zalivu, gde živim sa porodicom, situacija je slična kao u Srbiji – ima oko 10 miliona stanovnika, 5.800 je zaraženo, a do sada je 185 umrlo", kaže profesorka Vujić.

Veruje da bi bilo mnogo više zaraženih kada bi se naširoko testiralo jer se testiranje trenutno odvija sporo. Ističe da je koronavirus dosta toga promenio.

"Prve zvanične informacije sa Univerziteta smo dobili krajem februara, da bi negde početkom marta, naročito od 16. marta, došla naredba da svi moraju da ostanu kod kuće. Univerziteti, škole, obdaništa i svako okupljanje je prestalo. Već smo bili spremni da krenemo sa predavanjima na daljinu. Postoji sva softverska podrška i tako će ostati do kraja semestra", objašnjava profesorka Vujić.

Ističe da je situacija prilično haotična.

"Svi ostali su morali da počnu da rade od kuće, što je dovelo do velikih problema jer su mala deca ostajala sa roditeljima, roditelji su morali da rade od kuće, bebisiterke su nestale, ostale kod svoje kuće", kaže profesorka Vujić.

Nema policijskog časa, maske nisu obavezne

Profesorka Jasmina Vujić kaže da se život u Kaliforniji, ipak, odvija relativno normalno.

"U svemu tome jeste dobro što ne postoji policijski čas, koji, nažalost, postoji u Srbiji, i sve je još relativno normalno. Sve što je neophodno za osnovne potrebe, kao što je odlazak kod lekara, odlazak da se nabavi hrana, izlazak u šetnju i parkove – to je sve dozvoljeno, uz zahtev da rastojanje između ljudi bude oko dva metra. Maske nisu obavezne, mada se preporučuju", objašnjava profesorka Vujić.

Ističe da trenutna situacija ima i svojih prednosti, kao što je manja gužva u saobraćaju.

"Moja porodica – ćerka, zet i troje unučića su u San Francisku, što je otprilike 30 kilometara od Berklija. Trebalo mi je sat i po vremena da pređem most, a sada je to tridesetak minuta. Znači ima i nekih prednosti, ali ima i dosta problema", kaže profesorka Vujić.

Navodi da je dvoje njenih doktoranada lakše obolelo, ali da su virus preležali kod svoje kuće.

"Savet je ovde bio da se nikako ne ide odmah kod doktora ili u bolnicu. Preporučuje se ostanak kod kuće, pomoć porodice i izolacija, naravno. U bolnicu se ide samo u slučaju vrlo visoke temperature i teškoća pri disanju", kaže profesorka Vujić.

Objašnjava da su i na Univerzitetu oformljene ekipe koje ubrzano rade.

"U blizini su tri nuklearne laboratorije sa kojima sarađujemo. Na Univerzitetu smo razvili sistem za automatsko testiranje od po 1.000 uzoraka na dan. Svakodnevno smo na onlajn sastancima, gde se diskutuje koje su najpogodnije metode za sprečavanje pojave virusa i lečenje", ističe profesorka Jasmina Vujić.

Izvor: RTS


SA

 

People Directory

Danielle Sremac

Danielle (Danijela) Sremac President of the Serbian Institute in Washington, D.C. has been named “one of the best known Serbian-American women in the U.S.” having appeared on hundreds of television and radio shows in the US and internationally, including CNN, NBC, CBS, Fox News, BBC, NPR Radio and more.

Read more ...

Publishing

Jesus Christ Is The Same Yesterday Today And Unto the Ages

In this latest and, in every respect, meaningful study, Bishop Athanasius, in the manner of the Holy Fathers, and firmly relying upon the Apostles John and Paul, argues that the Old Testament name of God, “YHWH,” a revealed to Moses at Sinai, was translated by both Apostles (both being Hebrews) into the language of the New Testament in a completely original and articulate manner.  In this sense, they do not follow the Septuagint, in which the name, “YHWH,” appears together with the phrase “the one who is”, a word which is, in a certain sense, a philosophical-ontological translation (that term would undoubtedly become significant for the conversion of the Greeks in the Gospels).  The two Apostles, rather, translate this in a providential, historical-eschatological, i.e. in a specifically Christological sense.  Thus, John carries the word “YHWH” over with “the One Who Is, Who was and Who is to Come” (Rev. 1:8 & 22…), while for Paul “Jesus Christ is the Same Yesterday, Today and Unto the Ages” (Heb. 13:8).