A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Branko Terzic

The Honorable Branko Terzic, PC, GCCY, ScD (h.c.) holds appointments as The Royal Adjutant (1976), Member of the Privy Council (1991), and Delegate of HRH Crown Prince Alexander of Serbia in the United States.

Dr. Terzic’s royal decorations include; Kt. Grand Cross of the Order of the White Eagle, Kt Grand Cross of the Order of the Crown of Yugoslavia, Kt. Order of Saints Maurice and Lazarus, Kt. Order of St. Michael of the Wing, Kt. of Merit of the S.M.O Constantinian of Saint George, Commendatore Order pro Merito Melitense of the Sovereign Military Order of Malta (Military & Civil).

An internationally recognized energy engineer, Dr. Terzic is a former United States federal and state government official and corporate executive. He is currently Executive Director of the Deloitte Center for Energy Solutions (Houston, TX and Washington, DC) and Chairman of the United Nations Economic Commission for Europe Ad Hoc Group of Experts on Cleaner Electricity Production (Geneva, Switzerland).

Dr. Terzic was twice appointed by President George H.W. Bush and confirmed by the United States Senate to serve as Commissioner on the Federal Energy Regulatory Commission. He has served on the presidential advisory National Petroleum Council and currently is an appointee to the National Coal Council of the United States. Earlier in his career he served as Commissioner on the State of Wisconsin Public Service Commission and later as Chairman of the State of Wisconsin Racing Board.

In the private sector his prior positions include Chairman, Chief Executive Officer and President of Yankee Energy System, Inc, managing director in Arthur Anderson LLP, Group Vice-President of AUS Consultants.

His articles and commentary have appeared regularly in Public Utility Fortnightly, EnergyBiz, Power Executive, Deregulation Watch, Natural Gas, Oil & Gas Financial Journal, The Economist and other publications. Dr. Terzic’s bi-weekly column, Terzic on Strategy, now appears in Energy Metro Desk having appeared in New Power Executive from 1999-2008. His monthly column Commentary began in European Energy Review magazine in 2007. Terzic contributed a chapter on energy to the book THE WORLD CRISIS: THE WAY FORWARD AFTER IRAQ (Constable, London 2008), edited by Robert Harvey.

Academic awards include a Bachelor of Science in Engineering and a Doctor of Sciences in Engineering “honorus causa” from the University of Wisconsin- Milwaukee with state qualification as a Professional Engineer and inducted member of the Order of the Engineer. In 2009 he was elected to the Energy Efficiency Forum Hall of Fame.

From: Royal Family Official Web-Site


Tiha diplomatija Branka Terzića

piše: Marko Lopušina

Bivši senator u Viskonsinu i državni sekretar Federalnog komiteta za energetiku Branko Terzić bio je lični prijatelj trojice predsednika: Ronalda Regana i starijeg i mlađeg Buša

MALO je ljudi u SAD, a još manje američkih Srba, koji lično poznaju trojicu američkih predsednika, Ronalda Regana, Džordža Buša starijeg i Džordža Buša mlađeg. Tu privilegiju, međutim, ima Branko Dušana Terzić, član Republikanske stranke SAD i doskorašnji direktor u vašingtonskoj firmi Deloitte and Touche, zadužen za jugoistok Evrope. Kada gospodina Terzića pitamo koliko su Regan, pa otac i sin Buš odgovorni za dešavanja na Balkanu i stradanja srpskog naroda, lojalan liderima svoje stranke, on odgovara:

- To pitanje nije u mojoj nadležnosti, jer ja sam samo stručnjak za energetiku i naučnik!

Dobri poznavaoci srpske kolonije u SAD, međutim, tvrde da je upravo Branko Terzić čovek koji se poslednjih godina bavi tihom diplomatijom i koji je u Beloj kući ubedio američkog predsednika Džordža Buša mlađeg da primi srpske državnike i čuje srpske stavove. Ovu tvrdnju Terzić nije ni potvrdio, ali ni demantovao, mada nam je otvoreno priznao da ima jako dobre odnose i sa bivšim predsednikom SAD.

TERZIĆ je kao dete ratnog izbeglice rođen u Nemačkoj 1947. godine. Zajedno sa roditeljima, ocem Dušanom i majkom Oliverom stigao je u SAD 1950. Završio je Državni univerzitet Viskonsin i 1972. stekao diplomu iz oblasti nauke o energiji. Usavršavao se iz inženjeringa na univerzitetima Market i Vičita.

- Bio sam kapetan Nacionalne dobrovoljačke garde i komandant baterije 57. brigade. Od 1969. do 1971. godine bio sam procenjivač kadrova u kompaniji Appraisers Association of America. Godine 1972. radio sam u kompaniji Wisconsin Electric Power. Otvorio sam vlastitu firmu "Terzić i Mejer", koja je davala savete opštini Milvoki o vrednostima inženjeringa. Bavio sam se i poslovima izdavaštva u firmi C. A. Turner Utility Reports - priča o počecima svoje karijere Branko Terzić.

Član je Republikanske stranke za državu Viskonsin. Kandidovao se 1976. godine za senatora države Viskonsin, ali nije pobedio. Bio je saradnik predsednika Ronalda Regana u rangu ministra, i stručnjak za energiju iz Milvokija, kog je predsednik Džordž Buš stariji doveo u Vašington i postavio za državnog sekretara Federalnog komiteta za energetiku da rešava energetske probleme SAD.

- Kad sam, još sedamdesetih, bio mladi politički lider, u Republikanskoj partiji države Viskonsin upoznao sam Džordža Buša starijeg. U to vreme on je bio nacionalni direktor Republikanske partije u SAD. Odmah mi se dopao i podržao sam i njega i njegovu politiku. Buš stariji je posvetio život služenju svojoj zemlji, prvo kao ratni pilot u Drugom svetskom ratu, a potom kao američki kongresmen, ambasador, direktor, potpredsednik, i na kraju kao predsednik SAD. Njegova životna želja je bila da služi američkoj vladi i američkom narodu, a ne izvlačenje profita iz politike i biznisa, kako neki njegovi kritičari danas vole da govore. Koliko ja znam, Buš je vodio privatni biznis samo u onim periodima kada nije bio u službi američke administracije. Više od trideset godina sam u društvu bivšeg predsednika i znam da je uvek mnogo više brinuo o blagostanju američkog naroda, nego o svom ličnom - ispričao je nedavno Terzić.

Krajem sedamdesetih Terzić je bio predsednik Komiteta predsedničke kampanje Džordža Buša starijeg u Milvokiju. To mu je otvorilo put kao visokim državnim poslovima, jer ga je Li Drajfus, guverner Viskonsina, 1981. postavio za šefa Komisije za javni servis. Kao član ove komisije, Terzić je bio predsedavajući u brojnim regulatornim komitetima i postao istaknuto ime, u američkim okvirima, kao ekspert za regulaciju energetskih i telekomunikacionih kompanija.

Novi guverner Tomi Tompson Terziću je ukazao poverenje i postavio ga u Upravu za klađenje, da reguliše kockanje na hipodromima. Terzićevim postavljenjem za prvog predsednika novostvorene Trkačke komisije države Viskonsin za kontrolu klađenja na konje i hrtove, otvoren mu je 1987. put u Senat Viskonsina. Kada je američki predsednik Džordž Buš 1990. razmišljao o Federalnoj energetskoj regulatornoj komisiji, setio se sjajnog inženjera i čoveka iz Milvokija, i Branka Terzića postavio za komesara.

Time je Terzić postao prvi srpski Amerikanac rođen u inostranstvu, u Nemačkoj, koji je dostigao visoku poziciju u vladi SAD. Glavni uspeh ove komisije u toku njegovog mandata bio je razdvajanje industrije prirodnog gasa za transport i snabdevanje. Ta njegova inicijativa donela je uštedu potrošačima od milijardu dolara.

Za Terzića se i danas priča da je jedini američki Srbin koji se družio sa četvoricom američkih predsednika. Uvršten je u knjige "Ko je ko u američkoj politici" i "Ko je ko među budućim liderima u Americi".

- Imao sam priliku da, kao čovek američke administracije, upoznam, pored Buša starijeg i Buša mlađeg, i bivše predsednike Džeralda Forda i Ronalda Regana - kaže Terzić i objašnjava: - Rukovao sam se i sa Bilom Klintonom, ali to nisu bili trajna poznanstva i kontakti, već više protokolarni susreti i razgovori. Dok sam pre dvadeset godina bio aktivan kao republikanac, sarađivao sam i sa Henrijem Kisindžerom, tvorcem moderne, američke spoljne politike. Mene je, međutim, profesionalni posao odvojio od aktivne politike i ja se poslednjih godina sve manje viđam i sve manje sarađujem sa ljudima iz Bele kuće. Dok sam bio član Bušove administracije, uspostavio sam jako dobre odnose sa mnogim američkim političarima, koji su i danas u Beloj kući, Stejt departmentu ili Ministarstvu za energetiku. Imam i kontakte sa raznim komitetima Kongresa i kongresmenima iz moje države Viskonsin, ali i sa onima koji su zaduženi za pitanja energetike i međunarodne poslove - otkriva nam Branko Terzić.

U firmi u Yankee, bio je 1995. predsednik Upravnog odbora i delegat SAD za energetsku industriju u Transatlantskom poslovnom dijalogu. Bio je saradnik Svetske banke, američkih ministarstava i Bele kuće, predavač menadžmenta na čuvenom Jejlu, analitičar USAID, Programa partnerstva i evropskog Instituta za razvoj i upravljanje električnom strujom. Imao je vlastitu konsultansku firmu za energetiku, a danas je direktor kompanije "Berkli grupa" za istraživanja energetike. Sarađuje sa ljudima iz Svetske banke, raznih instituta, organizacije MMF, kao i sa bivšim zvaničnicima Stejt departmenta.

- Pošto nisam amerikanizovao moje ime i prezime, gde god da se javno pojavim, Amerikanci me pitaju za moje poreklo. Ja im kažem da sam Srbin, ponosan na moje nasleđe, kao i na srpske organizacije: Kongres srpskog ujedinjenja, Srpski nacionalni savez, Srpska narodna odbrana i Nacionalno društvo "Štit" u Kanadi, sa kojima kao kraljev ađutant sjajno sarađujem - kaže Terzić i dodaje:

- Često me američki političari i bivši predsednici pitaju o situaciji u Srbiji, o mojoj porodičnoj istoriji i o tome kako se osećam zbog svega što se dogodilo na Balkanu. Pokušavam, naravno, da im objasnim naše srpsko viđenje tih događaja, ali bez dubokog zalaženja u srpsku istoriju, jer Amerikanci nemaju velikog razumevanja za daleku istoriju. Zato se trudim da budem kratak i jasan i ubeđen sam da sam uspeo mnogim zvaničnicima, političarima, kongresmenima i članovima administracije da objasnim da Srbija mnogo više želi mir i stabilnost na Balkanu, nego neke druge zemlje u tom regionu - gotovo ispovedno je ispričao Branko Dušana Terzić, jedan od najuticajnijih Srba u američkoj administraciji, koji živi u Vijeni u državi Virdžinija.

KUMSTVO SA KARAĐORĐEVIĆIMA

KUM njegove dece je prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević. Terzić je imenovan je za prvog prestolonaslednikovog ađutanta i direktora Kancelarije prestolonaslednika Aleksandra u SAD. U znak priznanja za službu u kraljevskoj porodici, prestolonaslednik ga je odlikovao Velikim krstom viteškog reda Svetog Mihajla.


SA

 

People Directory

Miloš Velimirović

Miloš Milorad Velimirović (December 10, 1922 – April 18, 2008) was an American musicologist. Twice a recipient of a Fulbright fellowship, he was considered an international expert in the areas of Byzantine music, the history of Slavonic music, and the history of Italian opera in the 18th century.

Velimirović was born in Belgrade, Serbia, to Milorad and Desanka (Jovanović) Velimirović, a physician and a piano teacher respectively. In his boyhood in Serbia, he learned to play the violin and piano. He was gifted with the ability to learn multiple languages, in addition to a lifelong passion for music. During his adolescent years he studied music history and music theory. Velimirović began a program of studies in music history at the University of Belgrade, also studying violin and piano at the conservatory. In 1941, with the invasion of the Axis powers, the university was closed, and Velimirović's studies there were suspended until after the war.

.

Read more ...

Publishing

Савремени еклисиолошки подсетник о Дијаспори

Историја и анализа тзв. „Америчког раскола“ (1963-1992) и предлози за његово превазилажење

Епископ Атанасије (Јевтић)

У издању Севастијан преса из Лос Анђелеса и Братства Св. Симона Мироточивог из Врњачке Бање, недавно је изашла нова књига Атанасија (Јевтића), умировљеног Владике херцеговачког, Савремени еклисиолошки подсетник о Дијаспори - Историја и анализа тзв. „Америчког раскола“ (1963-1992) и предлози за његово превазилажење.

Текст ове књиге је написан сада већ далеке 1990.године, и до данас био необјављен будући да је само за Синодске Оце Архијереје био намењен ради превазилажења тзв. „Америчког раскола“. Данас, када је тај српски раскол литургијски и административно превазиђен, сасвим је разумљиво и пожељно било да се овај текст предочи јавности.

На молбу Светог Архијерејског Синода, ондашњи јеромонах Атанасије је сва питања везана за болни раскол у српској дијаспори ставио под светлост православне Еклисиологије и Предања, што је био једини начин за њихово суочавање како би се дошло што ближе до зацељивања раскола. Читалац ће приметити како је он савесно и непристрасно проанализирао цело питање раскола и дао целисходне икономијске предлоге за његово решење. Ова књига је резултат његовог савесног христољубивог и црквољубивог рада.

Конкретан резултат Атанасијевог еклисиолошког предлога била је обнова евхаристијског општења и помирења које је постигнуто на празник Сретења Господњег, 15. фебруара 1992. године у Саборној Цркви у Београду, када су Српски Патријарх Павле и чланови Светог Архијерејског Сабора служили са Митрополитом Иринејем (Ковачевићем), дотадашњим епископом у расколу. Коначно, 21. маја 2009. године, Свети Архијерејски Сабор је донео одлуку и о коначном административном јединству Српске Цркве у Северној и Јужној Америци.

Истовремено, ова књига осветљава битно питање Дијаспоре. Дијаспора је пред Православну Цркву поставила два битна проблема: питање провере исправности нашег схватања Цркве, оног које се у последњим вековима код многих од нас усталило, и питање мисије Цркве у свету.

Књига је изашла са благословом Епископа новограчаничког и средњезападноамеричког Лонгина и Епископа западноамеричког Максима.

Књигу можете наручити по цени од $15 код:
Western American Diocese
1621 West Garvey Avenue Alhambra CA, 91803
847 571-3600, 626 289 9061, 626 284 1484 (fax), Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Visit our online store at http://westsrbdio.org/en/sebastian-press/sebastian-press-publications


Contemporary Ecclesiological Reminderon the Diaspora:
History and analysis of so called “American schism” (1963-1992) and recommendations for its overcoming

by Bishop Athanasius (Yevtich)

Recently, a new book by Athanasius (Yevtich), retired Bishop of Herzegovina, was published in Serbian by Sebastian Press of Los Angeles in cooperation with St. Simeon the Myrrh-streaming of Vrnjacka Banja.

This book was written in a now already distant year of 1990. This is its first publishing since the original intent was to have it available only for the hierarchs of the Holy Synod for the purpose of overcoming the so-called “American schism” within the Serbian diaspora. Presently, as the Serbian schism has been liturgically and administratively vanquished, it is understandable and desirable to have this valuable research available to the public.

At the request of the Holy Synod, back then hieromonk Atanasije acceded to collect all relevant documents in reference to painful schism in Serbian Diaspora, placing them in the light of Orthodox Ecclesiology and Holy Tradition, which was the only way to face it properly and bring it closer to healing.The readers will notice how Bishop Atanasije analyzed responsibly, and impartially the whole question of schism, and at the same time provided comprehensive, integral and thorough ecclesial economy, recomendations for solutions.This book is the result of his Christ-loving and Church-loving labor.

A tangible result of Atanasije's ecclesiological recommendation was the Eucharistic renewal, communion, and reconciliation which was established on the Feast of the Meeting of the Lord in the Temple, February 15, 1992. At the Cathedral in Belgrade, His Holiness Patriarch Paul and hierarchs of the Holy Episcopal Assembly celebrated for the first time together since the schism, with Metropolitan Iriney (Kovacevic), up until then, schismatic bishop in Diaspora.Finally, on May 21, 2009, the Holy Assembly made a decission about conclusive administrative unity of the Serbian Orthodox Church in North and South America.

In the same time this book reveals crucial question regarding Diaspora, because ecclesial organization of the Orthodox Church abroad presents itself with at least two problems: a) a check-up of our interpretation and comprehension of the Church, especifically of the last couple of centuries existing convictions, and b) a question of the Church mission in the World.

This book is published with the blessings of His Grace, Bishop Longin of New Gracanica - Midwestern America, and His Grace, Bishop Maxim of Western American Diocese, of the Serbian Orthodox Church for North and South America.

Price $15

Call us today with your order!
Western American Diocese
1621West Garvey Avenue Alhambra CA, 91803
847 571-3600, 626 289 9061, 626 284 1484 (fax), Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Visit our online store at http://westsrbdio.org/en/sebastian-press/sebastian-press-publications