A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Ilijana Todorovic

- Rodjena u Mrkonjic Gradu 07.06.1990. Cijeli zivot provela u Banjoj Luci, ali odrasla na relaciji Banja Luka – Mrkonjic Grad.
- Od prvog do petog razreda pohadjala O.S. Petar Petrovic Njegos, a od sestog do devetog, O.S. Jovan Cvijic.

❖ Zanimljivost: Pravilo osnovnih skola, ili bar O.S. Jovan Cvijic, je (bilo) da ucenik mora da pohadja tu skolu od prvog do devetog razreda da bi bio Djak generacije – sto sa Ilijanom nije bio slucaj. Posto je Upravni Odbor skole bio upoznat sa njenim uspjesima, dodijelili su joj nagradu “Ucenika skole”, koja se daje u osmom , pretposljednjem, razredu onom uceniku koji nece biti Djak generacije naredne godine. Medjutim, kad je naredne godine doslo vrijeme da se bira Djak generacije, nijedan ucenik nije imao prosjek ocjena kao Ilijana (5.0) niti njena druga postignuca van ucionice. Tako da je Upravni Odbor napravio izuzetak pravilu i, nakon sto joj je dodjeljena nagrada za “Ucenika skole” u osmom , skola je Ilijani dodijelila i svetosavsku nagradu Vukovca i Djaka generacije u devetom razredu. Povrh toga, Ilijana je takodje bila proglasena i sportistkinjom generacije i uruceno joj je posebno priznanje za doprinos srpskom jeziku jer je sa samo 14 godina objavila knjigu.
- Poslije osnovne skole, pohadja banjalucku Gimnaziju, takodje sve sa odlicnim uspjehom.
- Uporedo sa skolom, bavila se kosarkom. Oba roditelja su bili sportisti (otac izrazito dobar fudbaler), pa se nekako podrazumijevalo da ce sport biti veliki dio i Ilijaninog zivota. I zaista se tako ispostavilo.
- Prve kosarkaske korake napravila je u Skoli kosarke Basket 2000, da bi se potom prikljucila ekipi ZKK Mladog Krajisnika, sa kojom je osvojila niz medalja i titula u svim selekcijama, ukljucujuci nekoliko puta i osvojen Kup RS, zatim Kup BiH, itd. Sa 14 godina je igrala za kadetsku, juniorsku, i seniorsku selekciju kluba koji je u to vrijeme igrao medjunarodnu zensku ABA ligu. Igrala je i za ZKK Borac kao i za ZKK Igokea. Takodje je nastupala za mladje reprezentativne selekcije reprezentacije BIH u Estoniji, Makedoniji, i Rumuniji kao i za selekcije reprezentacije Republike Srpske.
- Dok je studirala pravo u BiH, stvorila se prilika da otputuje na razmjenu studenata u New York. Zelja da ode u SAD je bila iskljucivo kosarkaska. To da se ostane i zivi u Americi nije bilo ni na vidiku. Htjela je da se iskusi u koledz kosarci, koja je – na osnovu onoga kako su je prikazivali na TV ekranu – njoj izgledala drugacije i predstavljala posebnu vrstu izazova. U roku od 3 sedmice po dolasku u New York, biva proglasena najboljim igracem Sunrise Conference i, po zavrsetku sezone, predvodi ekipu State University of New York (SUNY) at Canton iz prve divizije NAIA lige u visi rang takmicenja – NCAA ligu.
- Tokom boravka u New York-u, svi treneri i profesori su joj neprekidno ukazivali na to da je njen potencijal ogroman i da treba da ostane u Americi. Ali, po zavrsetku semestra za razmjenu, vraca se u BiH i zavrsava pravne studije sa prosjekom 9.98, te 2013.-te godine stice zvanje diplomiranog pravnika medjunarodnog i komparativnog prava. Istovremeno je diplomirala i na SUNY Canton-u na polju pravnih studija .
❖ Zanimljivost: Pred diplomiranje, 2012.-te godine, odlazi u Svajcarsku gdje, kao predstavnik BiH, ucestvuje u Caux Scholars (CSP) programu. Ovaj prestizni i svjetski poznati program je dio medjunarodne mreze globalnih lidera, influensera, naucnika, i strucnjaka gdje se, kroz jednomjesecna prakticna predavanja i seminare analiziraju aktuelne teme iz oblasti medjunarodnih odnosa i diskutuju opcije na temu rjesavanja sporova i transformacije sukoba izmedju razlicitih zemalja, vlada, zajednica, itd.
- Nedugo nakon diplomiranja, stvara se prilika da pohadja master studije prava u Americi. Prijavljuje se na neke od najprestiznijih pravnih fakulteta u SAD-u, kao sto su George Washington u Washington DC-u, University of Michigan (koji je medju deset najboljih pravnih fakulteta u Americi), SMU u Texas-u, University of Miami, University of Minnesota, Boston College, itd. (od kojih su je svi do jednog primili i dodijelili stipendije). Medjutim, odlucuje se za Saint Louis University School of Law, opet u cilju igranja kosarke. Tim univerziteta u Saint Louis-u, koji se zove Billikens-i, se takmici u najjacoj koledz diviziji, NCAA D-1 (u A-10 konferenciji).
❖ Zanimljivost: Ilijana istovremeno igra NCAA D-1 i pohadja master prava. U istoriji ove lige u cijeloj Americi , pa samim tim i u istoriji ovog univerziteta, nikad se prije (niti poslije) nije desilo da student-sportista igra NCAA D-1 dok uporedo studira na postdiplomskom nivou (i to jos u oblasti prava). To je prva, i jedina do sada, uspjela Ilijana. Kao rezultat, akademski i atletski departmenti univerziteta su morali da kreiraju broj izuzetaka u propisima kako bi se to omogucilo.
- Uprkos nevjerovatno iscrpljujucem rasporedu treninga i utakmica prve divizije NCAA lige, Ilijana 2014.-te godine biva proglasena za najboljeg master studenta generacije i urucuje joj se Don King Family Award za superioran akademski uspjeh. Master je iste te godine zavrsila sa velikim pocastima (magna cum laude) sa specijalizacijom u americkom pravu (LL.M. in U.S. Law).
- Nakon Saint Louis-a, 2015.-te godine i sa osvojenom punom stipendijom odlazi u New Orleans, na pravni koledz Loyola University-a.
- Prvi master na Loyola-i (sa specijalizacijom u medjunarodnim pravnim studijama, LL.M. in International Legal Studies), a njen drugi po redu, zavrsava sa najvisim pocastima (summa cum laude) i prosjekom 9.9.
- Po zavrsetku drugog mastera, 2017.-te godine upisuje i treci - master evropsko-kontinentalnog prava (LL.M. in Civil Law), koji takodje zavrsava sa najvisim pocastima (summa cum laude).
❖ Zanimljivost: Kada je uradjena anketa od strane profesora pravnog koledza Loyola University-a na temu ko je osoba koju nikad ne bi htjeli da imaju kao suparnika u sudnici, prva na listi sa najvise osvojenih glasova studenata je bila Ilijana Todorovic.
- Tokom svojih master studija, Ilijana osvaja cak sedam Law Excellence Awards. Iz svakog drugog odslusanog predmeta (znaci, u 50% predmeta) osvaja dezignaciju “asterisk” - najvisu zakljucnu ocjenu od svih studenata koji su slusali te predmete.
- Izmedju drugog i treceg mastera, u julu 2016.-te godine, izlazi i polaze pravosudni ispit drzave New York. Polaze ga iz prvog puta , a sanse da strani student to uradi iz prve su te godine – sudeci po statistickim podacima Advokatske komore drzave New York – bile samo 18%.
❖ Zanimljivost: Taj isti pravosudni ispit iz prvog puta nisu polozile ni osobe poput: John F. Kennedy, Jr.-a, sina predsjednika Amerike John F. Kennedy-a (koji ga je polozio tek iz treceg pokusaja), gradonacelnika New York-a Ed Koch-a, guvernera drzave New York David Peterson-a, itd.
❖ Zanimljivost: Ni Hilary Clinton nije uspjela da iz prvog pokusaja postane advokat u Washington DC-u, sto je Ilijani poslo za rukom.
- Nakon sto je postala clan advokatske komore drzave New York, postaje clan i advokatske komore Washington DC-a, i u obe drzave ima aktivnu advokatsku licencu. Inace, clan je mnogih drugih advokatskih komora, kao sto su: Srpska advokatska komora Amerike, sa sjedistem u Cikagu (gdje je i clan Upravnog Odbora), Advokatska komora New Orleans-a, Federalna advokatska komora, Advokatska komora za energetiku, itd.
❖ Zanimljivost: Krajem 2018.-te godine, kao pocasni clan delegacije Advokatske komore New Orleans-a, odlazi u Republiku Panamu koja je, zahvaljujuci Panamskom kanalu, postala jedan od svjetskih epicentara za pomorsko pravo.
- U februaru tekuce godine, i opet iz prvog pokusaja, polaze i pravosudni ispit drzave Louisiana-e (najduzi pravosudni ispit u Americi) gdje trenutno zivi, tako da je, prije svoje 30.-te godine, polozila advokaturu u tri razlicite nadleznosti i drzave sirom Amerike.
❖ Zanimljivost: Nije poznato da je to jos bilo kome drugom poslo za rukom sa nasih prostora, narocito nekom ko je u Americi proveo manje od 6 godina.
- U toku manje od 6 godina isprekidanog boravka u Americi, pored tri mastera i tri drzavne advokature, napisala je i objavljeno je nekoliko njenih pravnih clanaka sto u drzavnim pravnim novinama, tako i u revizijama zakona.
❖ Zanimljivost: Pretprosla godina, 2018.-ta, je bila godina kada se obiljezavalo 300 godina postojanja grada New Orleans. Ovaj grad, kao i drzava Louisiana uopste, ima jako unikatnu i komplikovanu pravnu istoriju koja se u mnogome razlikuje od svih ostalih americkih drzava. U svom posebnom izdanju za tristotu godisnjicu grada, jedine drzavne pravne novine su, kao vodeci, objavile Ilijanin clanak u kojem se objasnjava pravna istorija ove drzave i vrsta uredjenja zakona koja je uslijedila kao rezultat iste.
- Clanak koji je napisala sa ko-autorom, profesorom Bobby Harges-om i alumnus-om pravnog fakulteta na Harvard-u, objavljen je u najskorijem izdanju prestiznog Loyola Law Review-a, u kojem se zalazu za reviziju Louisiana-inog drzavnog zakona o dokazima. Ako revizija bude usvojena po njihovom prijedlogu (a na cemu se trenutno radi), dovesce do kljucnih promjena kad je u pitanju vrsta dokaza koje sudija i porota mogu da uzmu u razmatranje kako u krivicnim tako i u parnickim postupcima koji se vode u ovoj drzavi.
❖ Zanimljivost: Sa ovim istim profesorom, kojeg je jedan od vrhovnih sudija u Mississippi-u imenovao za specijalnog ad hoc sudiju, Ilijana je saradjivala na slucaju vrijednom preko pola milijardi dolara, koji je pokrenut protiv tri najvece osiguravajuce kompanije u Americi vezano za stete nanesene uraganom Katrina na podrucju drzave Mississippi.
- Prije samo nekoliko mjeseci, Ilijanu je National Jurist Magazine, koji ima cirkulaciju sirom SAD-a, imenovao kao jednu od najuspjesnih stranih studenata Amerike i uvrstao je medju Top 15 Inostranih Advokata u Americi . Njena slika i kratka biografija su objavljeni u jesenjem, oktobarskom izdanju ovog magazina za 2019.-tu godinu.
- Pored maternjeg srpskog, tecno prica engleski i spanski, a posjeduje i osnovno znanje njemackog jezika.
- Dvije godine je radila u sudstvu, jednom od tri ogranka drzavne vlade, kao pravni savjetnik casnoj sutkinji Ellen M. Hazeur na okruznom sudu u New Orleans-u (Civil District Court for the Parish of Orleans).
❖ Zanimljivost: Kada je pobijedila na izborima, sutkinja je pocela da bira clanove svog kabineta. Glavni menadzer njene kampanje je, u potrazi za potencijalnim strucnim saradnicima, kontaktirao istaknuti Loyola-in koledz prava i zamolio ih da im posalju 10 rezimea svojih najboljih alumni-a koje bi oni mogli da intervjuisu. Poslat im je samo jedan rezime, Ilijanin, uz poruku da je to sve sto im je potrebno.
- Trenutno radi u pravnoj firmi Carter Dupre LLP u New Orleans-u.


SA

 

People Directory

Branko Milanović

Branko Milanović is a lead economist in the World Bank's research department,where he has been working on the topics of income inequality and globalization. Previously, he was a World Bank country economist for Poland and a research fellow at the Institute of Economic Sciences in Belgrade. Since 1996, Milanovic has also served as a visiting professor teaching the economics of transition at the Johns Hopkins University's School for Advanced International Studies. He received his Ph.D. in economics in 1987 from Belgrade University.

.
Read more ...

Publishing

My Brother's Keeper

by Fr. Radovan Bigovic

Rare are the books of Orthodox Christian authors that deal with the subject of politics in a comprehensive way. It is taken for granted that politics has to do with the secularized (legal) protection of human rights (a reproduction of the philosophy of the Enlightenment), within the political system of so-called "representative democracy", which is limited mostly to social utility or to the conventional rules of human relations. Most Christians look at politics and democracy as unrelated with their experience of the Church herself, which abides both in history and in the Kingdom, the eschaton. Today, the commercialization of politics—its submission to the laws of publicity and the brainwashing of the masses—has literally abolished the "representative" parliamentary system. So, why bother with politics when every citizen of so-called developed societies has a direct everyday experience of the rapid decline and alienation of the fundamental aspects of modernity?

In the Orthodox milieu, Christos Yannaras has highlighted the conception of the social and political event that is borne by the Orthodox ecclesiastical tradition, which entails a personalistic (assumes an infinite value of the human person as opposed to Western utilitarian individualism) and relational approach. Fr Radovan Bigovic follows this approach. In this book, the reader will find a faithful engagement with the liturgical and patristic traditions, with contemporary thinkers, Orthodox and non-Orthodox, all in conversation with political science and philosophy. As an excellent Orthodox theologian and a proponent of dialogue, rooted in the catholic (holistic) being of the Orthodox Church and of his Serbian people, Fr Radovan offers a methodology that encompasses the above-mentioned concerns and quests.