A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Родио се у Зворнику, у БиХ ,1893. године, умро је у Балтимору 1961. године у Балтимору, САД.

Спада у најбоље градитеље виолина у свету између два светска рата.

1908. године из Зворника одлази у Нови Сад на изучавање заната за прављење гудачких инструмената, а занат усавршава у тадашњој Чехословачкој. Боравио је и у Русији, Кини и Јапану да би се најзад 1925. године настанио у САД. Ту га открива чувени северноамерички виртуоз на виолини Елман и назива највећим живим светским градитељем виолина. Упоређује га са Страдиваријем, највећим и најпознатијим градитељем виолина и других гудачких инструмената на којима свирали или свирају највећи уметници.

Елман је чак сматрао да Васићева жица ”G” има боље тонове од Страдиваријусове. Васић је за чувени Елманов квартет направио две виолине, виолу и чело.

О Васићу као уметнику, градитељу виолина, између два светска рата писали су амерички листови Herald-Tribune, Seattle post-Inteligencer и још неки, а београдски ”Илустровани лист” 1928. године објавио је опширан чланак о Николи Васићу уз његову фотографију поводом Васићевог боравка у Француској (због набавке дрвета) и Југославији.

Долазио је у Зворник 1928. и 1930. године. Осећао је носталгију за родним крајем, није заборавио језик, сачувана писма сведоче да се стално дописивао са родбином у Зворнику.

Извор: Мехмед Худовић, ”Зворник – слике и белешке из прошлости”, ДЕС Сарајево, Сарајево, 2000., стр. 196 – 197.

Serbica Americana

 

zaduzbine online

 

OrthoPrax

OrthoPrax - Experience the Living Church

OrthoPrax - Experience the Living Church

 

THE SERBIAN CHRISTIAN HERITAGE OF AMERICA: The Historical, Spiritual and Cultural Presence of the Serbian Diaspora in North America (1815-2019)

 

The Christian Heritage of Kosovo and Metohija

 

Zaduzbine Kosova i Metohije

Mailing-List