A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Dimitrije Vasiljević – Srpski Kit Džeret

Bilo je to veče koje će se pamtiti. U epicentru svetskog džeza - Ginič Vilidžu na Menhetnu, džez-pijanista i kompozitor mlađe generacije, Dimitrije Vasljević održao je 11.. oktobra solistički koncert, i malo je reći – oduševio je publiku.

Gostima okupljenim u „Tenri“ kulturnom centru u Njujorku, koji su usled interesovanja koje je premašilo kapacitet sale, bili smeštani i na fotelje izvučene iz obližnjih kancelarija ili su strpljivo stajali u uglovima, Dimitrije se najpre predstavio originalnom kompozicijom „Elipsis” (“Ellipsis”) koja je dala ton čitavoj večeri.

.

Iza toga su se ređale nove kompozicije, kao i nekoliko svežih i originalnih aranžmana poznatih džea standarda “Sav bluz” (“All Blues”) Majls Dejvisa, “Epistrofa” (“Epistrophy”) Telonijus Monka, i “Preludijum za poljubac” (“Prelude to a Kiss”) Djuk Elingtona koje je Dimitrije odsvirao u slavu ovih legendi džeza. “Ocean Express” jedina kompozicija za solo klavir sa Dimitrijevog prvog albuma “Put Silvana” (“The Path of Silvan”) se takođe našla na repoertoaru. Kulminacija večeri je predstavljala široka, zanosna i na momente gotovo melalholična kompozicija „Daleko“ (“Far”), koju je, kako nam je Dimitrije rekao, posvetio „svim onima koje volimo, a daleko su od nas“.

Repertoar sačinjen od kompozicija u kojima se prepliće moderna interpretacija legendarnih džez standarda sa autorskim kompozicijama koje inspiraciju crpe iz svakodnevnog života ne treba da nas čudi. Dimitrije je prve muzičke korake napravio u Beogradu, svirajući u više renomiranih džez sastava, da bi se, nakon završenog Fakulteta muzičke umetnosti, i značajnih uspeha na prestižnim evropskim festivalima uključujući “Motro Džez Festival” (“Montreux Jazz Festival”) otisnuo u svet. Diplomirao je na najpoznatijem fakultetu za modernu muziku Berkli u Bostonu (“Berklee College of Music), a sada završava magistarske studije na Njujork Univerzitetu (“New York University”) gde ujedno i predaje džez klavir.

„Dimitrije je svirač svetskog ranga“, rekao nam je posle koncerta Predrag Vasić, osnivač i dirigent Simfonijskog orkestra Ujedinjenih Nacija, pojasnivši kako je „jako teško držati pažnju solo instrumentom, a to je Dimitriju očigledno pošlo za rukom.“ Vasić je potom dodao da je Dimitrije ne samo virtuoz na klaviru, nego i originalni stvaralac, i da je po zvuku i kvalitetu veoma sličan Kitu Džeretu.

Danijela Milić, organizator koncerta i Dimitrijev menadžer i prijatelj koja preko 20 godina živi u inostranstvu, najviše u Njujorku, nam je posle koncerta kazala: “Od prvog trenutka kada sam upoznala Dimitrija i čula njegovu muziku, prepoznala sam njegov dar i osjetila da je on neko koga vrijedi podržati i ko mi može biti idealan partner u mom višegodisnjem nastojanju usmjerenom u tri pravca – promovisanje naše kulture na ovim prostorima, okupljanje naše zajednice u dijaspori oko pravih kulturnih vrijednosti kao i približavanje ljudi iz svih krajeva svijeta kroz najuniverzalniji jezik – muziku. Sudeći po brojnim aplauzima i pozivu na bis rekla bih da smo u tome večeras uspjeli jer jei publika od 7 do 77 godina iz preko 20 zemalja, uključujući i naše sunarodnike, sa zadovoljstvom slušala sprkog pijanistu.”

Dimitrije će se njujorškoj ali i svetskoj javnosti ponovo predstaviti uskoro. Već za par nedelja on će predvoditi svoj džez kvartet na nastupu u njujoškom klubu Metropoliten Rum (“Metroplitan Room”). Njegov koncert u „Karnegi holu“ je zakazan za mart sledeće godine, a novi album pod nazivom “Metafora” (“Metaphor”) se očekuje početkom sledeće godine.

Marija Šajkaš


SA

 

People Directory

Natalija Nogulich

NATALIJA NOGULICH, newly published author of her debut novel, ONE WOMAN’S WAR, just performed in the season finale of NCIS, followed by an episode of Disney’s KICKIN’ IT. She also recently completed Season One of ABC series, RED WIDOW, as Russian mob wife, Elena Petrova. In March, Natalija appeared in HBO’s biopic, PHIL SPECTOR, as Italian journalist, Giovanetta Ricci; on Disney Channel in WIZARDS OF WAVERLY PLACE REUNION starring Ms. Nogulich as Carmela.

.
Read more ...

Publishing

The Hagia Sophia

The Mystical Light of the Great Church and its Architectural Dress

by Charalambos P. Stathakis

Dear reader, as you run like the rest of us along the dizzy main road, stop, stay aside for a while. Let the others be dizzy, and take the secret underground trail, which will lead you through the dewdrops of the leaves, the crystal smile of the sun, the city’s underground galler- ies, your knowledge, and your feelings, to the doorstep of the Hagia Sophia. Because all dew- drops, all sunrays, and all beauty lead there. That is what you will be told by my friend, the author, whom I am fond of and whom I send you to, Charalambos Stathakis: the doctor, the warm and humane researcher, the scientist devoted to his work and his patients, who has given a series of scientific papers, who, nevertheless, retains a nest of beauty untouched in his heart, which makes him outstanding—even though he is not a specialist in architecture, nor a historian, nor a theologian, nor a Byzantinist—it makes him stand out in all these together and in entirety.

Read more ...