A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Представа о Тесли у Њујорку

Никола Тесла је вечита тема и инспирација Њујорка. Американци се његовим делом баве на један начин, а ја бих желела да покажем нешто потпуно другачије. Оно што они менталитетом не могу да региструју и схвате! Иако је Тесла био интровертни геније, који је по многима остао несхваћен, желим да станем на његову страну кад је однос са Едисоном у питању.. Нисам најсрећнија што на уплатници за струју у Америци пише Едисон. Постоји струја која заступа Едисона и брани га, као и струја која јако велича Теслу. Обе су америчке... каже редитељка Сања Бештић, која наредних дана у срцу позоришног дистрикта на Тајмс скверу у Њујорку почиње пробе представе „Тесла" посвећене животу и раду Николе Тесле.

Премијера је најављена за 16. мај. Аутор текста је енглеска ауторка Шери Грауберт, која живи и ради у Њујорку. Сценограф је Џон Гонсалес, а костим потписује Александра Стојић Зуровац.

– Бавићу се у великој мери такозваним трачевима и шушкањима као и теоријама завере. Пре свега ме је интересовао Теслин емигрантски моменат у Америци. Зашто баш Њујорк, који данас потроши струје за дан колико и цела Србија за исти тај дан? Шта га је подстакло да баш у Њујорку проживи део живота и колико га је Њујорк инспирисао за све иновације које су настале, каже наша саговорница и додаје:

– Тесла је углађени господин који носи добро скројено одело, али се и не бави много својим изгледом. Покушавам да побијем ту чињеницу. Желим да га направим мало модернијим, јер ако мозак као његов региструје шест пута више него код обичног човека, онда сам сигурна да тај мозак има и осећај за естетику. Мислим да је баш зато његов изглед софистицираног џентлмена, са рукавицама и цилиндром, као и врло лепим штапом остао његов заштитни знак.

На питање којом позоришном естетиком ће покушати да оживи Теслу, Сања Бештић каже да ће познатог научника тумачити млади британски глумац Џејмс Тејлор који збуњујуће подсећа на Теслу.

– Поседује мистичност и харизму коју видим у Теслиним очима. Тејлор је недавно посетио Београд и бавио се јако много истраживањем на тему научниковог живота. Теслу доживљавам као скромног господина којем новац никада и никако није био важан, самим тим је цео концепт заснован на односу њега као иновативног генија и човечуљка Едисона који је само способни менаџер, а никако специјалан на начин на који је Тесла то био. Бити велики обично се огледа у скромности. По свему што сам прочитала о Тесли и после разних мишљења која су дата о Тесли, покушавам само да откријем шта је још карактеристично за овог сувог генија, а јавности није толико познато. Свакако, много се бавимо и моментом љубави у Теслином животу. То је јако важно: како је прва љубав утицала на цео његов живот, или можда како је забрањена љубав инспирисала господина Теслу, каже Сања Бештић.

Представа се бави последњом годином његовог живота и комуникацијом са голубовима. Голубови га враћају у прошлост. Они постају најбитнији људи из његовог живота и у том сновиђењу се одвијају сцене: све што није рекао, а желео је. Све што није видео, а десило се у његовом животу.

„Тај сегмент ми је био јако важан јер је невероватно да су сви велики људи умрли сами. Он је био од оних скромних и ненаметљивих људи који нису направили велики новац на основу своје интелигенције. Веровао је у идеју, дозвољавао другима, попут Рендгена да потпишу његове радове јер је пре свега радио за човечанство. Тај човек, велики Никола Тесла, дисао је за науку и није жело да губи време на овоземаљске ствари. На прозору мог Тесле нису само голубови, већ и магла. Његов крај је у сновиђењу где голубови постају људи, људи који су му обележили живот", објашњава редитељка и додаје:

– Саосећам са њим на више нивоа. Један од њих је потреба да у новом свету прошири видике и закорачи још неколико корака без бојазни да ли је провалија испред. Нисам, сигурно, ни приближно генијална као он, али засигурно знам шта значи причати са голубовима. Често се у Њујорку, једном од најмногољуднијих градова на свету, осећам усамљено. То је парадокс тог града и те енергије. Могу да претпоставим како је било њему. У налету велике емиграције, у моменту када се Њујорк градио и градио, када су многи покушавали, он је успео много тога. Постхумно, он је највећи међу највећима. Зато Тесла светли у мом позоришном мраку.

Б. Г. Требјешанин
ПОЛИТИКА 12. 3. 2013.


SA

 

People Directory

Simonida Perica Uth

Simonida Perica Uth comes from a long line of artists, graduating with a BA from the School for Industrial Design, Graphic Department and University of Fine Arts in Belgrade with MA in Byzantine Monumental Art.

After moving to the US she designed and executed large events including the Annual Bastille Day Celebrations at the French Embassy in D.C. She was a mosaic artist at St. Sophia Cathedral, Washington, DC., serving as the last apprentice to the Master Mosaicist Dimitry Dukas.

Read more ...

Publishing

Jesus Christ Is The Same Yesterday Today And Unto the Ages

In this latest and, in every respect, meaningful study, Bishop Athanasius, in the manner of the Holy Fathers, and firmly relying upon the Apostles John and Paul, argues that the Old Testament name of God, “YHWH,” a revealed to Moses at Sinai, was translated by both Apostles (both being Hebrews) into the language of the New Testament in a completely original and articulate manner.  In this sense, they do not follow the Septuagint, in which the name, “YHWH,” appears together with the phrase “the one who is”, a word which is, in a certain sense, a philosophical-ontological translation (that term would undoubtedly become significant for the conversion of the Greeks in the Gospels).  The two Apostles, rather, translate this in a providential, historical-eschatological, i.e. in a specifically Christological sense.  Thus, John carries the word “YHWH” over with “the One Who Is, Who was and Who is to Come” (Rev. 1:8 & 22…), while for Paul “Jesus Christ is the Same Yesterday, Today and Unto the Ages” (Heb. 13:8).