A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Naš naučnik Milan Mrkšić na najprestižnijem američkom Univerzitetu

Ima redak status doživotnog profesora na Univerzitetu, a bio je pokretač i sintetičke laboratorije koja koristi biološke sisteme, biljke, bakterije i ćelije da proizvode hemikalije i lekove za farmaceutsku industriju

Naš priznati i nagrađivani naučnik Milan Mrkšić imenovan je za potpredsednika za istraživanje Northwestern Univerziteta u Čikagu, jednom od 12 najprestižnijih u Americi, piše SerbianTimes.info.

Ovu važno visoko zvanje u instituciji koja je ujedno i najveća i najbolja bolnica u Čikagu, zaslužio je vodeći portfelj univerziteta tokom pandemijske borbe.

“Mrkšić je preuzeo funkciju privremenog potpredsednika za istraživanje 1. oktobra 2019, mnogo pre nego što nas je pogodila globalna pandemija, ali njegovo duboko znanje i razumevanje istraživačkog centra na Univerzitetu značajno su mu pomogli u novoj ulozi. Završio je sjajan posao radeći sa svojim timom na prilagođavanju istraživačkih aktivnosti tokom epidemije i održavanju osnovnih laboratorijskih i administrativnih usluga”, rečeno je prilikom imenovanja.

Po preuzimanju funkcije, prof. Milan Mrkšić planira da istraživanje vrati u kampus.

Koliko je njegova uloga na Northwestern Univerzitetu značajna, najbolje govori podatak da se u istraživačku infrastrukturu na godišnjem nivou odvaja 798,3 miliona dolara (podatak za 2019. godinu).

Predsednik Northwestern sistema Morton Šapir istakao je da profesor Milan Mrkšić odličan vođa i da trenutno zauzima proaktivan pristup “kako bi intenzivirao istraživanja u borbi protiv COVID-19, istovremeno osiguravajući da Univerzitet nastavi da drži svoje stroge, visokokvalitetne istraživačke standarde.”

Mrkšić je objavio više od 200 naučnih radova i oko 500 predavanja o svom radu.

Ima redak status doživotnog profesora na Univerzitetu, a bio je pokretač i sintetičke laboratorije koja koristi biološke sisteme, biljke, bakterije i ćelije da proizvode hemikalije i lekove za farmaceutsku industriju.

Nacionalno poznati hemičar je lider u razvoju površinske hemijske industrije za niz primena u naukama o životu, nanoznanjima i bioinžinjeringu.

Bio je i pomoćnik direktora za tehnologiju u Holističkom centru za rak, saradnik je Američkog instituta za medicinsko i biološko inženjerstvo i Američkog udruženja za unapređenje nauke.

Njegovi roditelji su doseljenici u SAD, a kao rođeni Amerikanac srpskog porekla uspeva da održava veze sa maticom, tako što promoviše znamenite Srbe, a ćerke šalje na folklor.

Izvor: Naši u svetu


SA

 

People Directory

Nemanja Bjelica

Nemanja Bjelica (rođen 9. maja 1988. u Beogradu) je srpski košarkaš. Trenutno nastupa za Minesotu timbervulvse, a takođe je i standardan član košarkaške reprezentacije Srbije.

Primarna pozicija mu je krilo ali može da igra i po potrebi na pozicijama plejmejkera i krilnog centra. Godine 2009. bio je izabran za najboljeg sportistu Sportskog društva Crvene zvezde. Draftovan je 2010. godine u drugoj rundi NBA drafta. Proglašen je za najkorisnijeg igrača Evrolige 2015. godine, a ujedno je bio i član najbolje petorke ovog takmičenja.

Read more ...

Publishing

The One and the Many

Studies of God, Man, the Church, and the World today

by Metropolitan John D. Zizioulas

This volume offers a collection of Zizioulas articles which have appeared mostly in English, and which present his trinianatarian doctrine of God, as well as his theological account of the Church as the place in which freedom and communion are actualized. The title, The One and the Many, suggests the idea of a profound relationship that exists between the Persons in the Holy Trinity, between Christ and the Church, between one Catholic Church and many catholic Churches. On each of these levels of communion, each one is called to receive from one another and indeed to receive one another. And while this is understandable at the Triadological and Christological levels, it raises all sorts of fundamental ecclesiological questions, since the highest point of unity in this context is both the mutual ecclesial-eucharistic recognition and agreement on doctrine and canonical-eccelesiological organization.

Read more ...