A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Jelena Kovačević postala je prva žena dekan prestižnog njujorškog fakulteta

Jelena Kovačević, rođena Beograđanka, prekinula je tradiciju dugu 164 godine i postala prva žena dekan Tehničkog fakulteta Tandon na njujorškom univerzitetu, drugog najstarijeg privatnog fakulteta u oblasti tehničkih nauka.

Kada je u avgustu 2018. godine postala dekan ovog prestižnog njujorškog fakulteta, Jelena Kovačević, rođena Beograđanka, i ćerka čuvenog Živorada Kovačevića akademika, ambasadora Jugoslavije u SAD i bivšeg gradonačelnika Beograda, upisala se u istoriju ovog fakulteta kao prva žena koja je došla na čelo ove institucije osnovane još sredinom 19. veka.

Ovaj profesionalni uspeh praćen je čak i interesovanjem za njen privatni život, pa je nedavno New York Times posvetio ceo tekst njoj i njenim privatnim i poslovnim navikama.

Porodica naučnika

Kovačevićeva je profesorka inženjerstva, ima 56 godina i iz Beograda je. Njen otac je Živorad Kovačević, srpski političar, diplomata i akademik koji je ujedno bio i 60. gradonačelnik Beograda u periodu između 1974. i 1982. godine, ali i ambasador Jugoslavije u SAD u od 1987. i 1989. godine.

Pre nego što je postala dekan, 15 godina je provela radeći na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a radila je i na Univerzitetu Kolumbija.

Obrazovanje je započela u Srbiji gde je završila Matematičku gimnaziju, a nakon petogodišnjih studija na beogradskom ETF-u odlazi u Ameriku gde nastavlja postdiplomske studije. Doktorsku disertaciju odbranila je na Univerzitetu Kolumbija na kom dobija zvanje doktora elektrotehničkih nauka.

Oblast istraživanja kojom se Jelena bavi već 30 godina obuhvata obradu signala, biomedicinski inženjering i "data science", a autor je i nekoliko knjiga.

Život u Njujorku

Živi u Njujorku, na Aper vest sajdu, sa suprugom Đovanijem Pacifičijem (61) koji radi za IBM, a zajedno imaju ćerku Danicu koja će uskoro diplomirati na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru.

- Nadam se da će moje imenovanje na mesto dekana pokazati i devojčicama i dečacima šta je moguće postići na polju matematike, inženjerstva, nauke i tehnologije - izjavila je Kovačević za Njujork tajms.

Ona se bavi različitim naučnim oblastima, od upravljanja saobraćajem do medicine, ali je posvećena i uspostavljanju rodne ravnopravnosti na Tandonu.

Jelena je za Njujork tajms ispričala kako provodi vikende.

Buđenje tačno u šest, kući tek u 21

Ne navija alarm za buđenje, već se sama budi svakog jutra u šest, a iako je odrasla na jakoj turskoj kafi, u trudnoći je prešla na onu bez kofeina, te uz doručak – koji se uglavnom sastoji iz ovsene kaše – pročita novine, a zatim odlazi na trčanje u Central park sa mužem i ćerkom.

Istrčala je pet njujorških maratona, ali sada trči rekreativno. Često posećuje mediteranske restorane, gleda fudbalske utakmice u obližnjim kafićima, a kada je kod kuće, gleda Netfliks.

Naporno radi, te često ne dođe kući pre devet uveče.

- Nedeljom se od jedan do šest popodne pripremam za narednu radnu nedelju - ispričala je Jelena. Radi u istoj kancelariji sa svojim mužem koju su pre dve godine otvorili spojivši dva stana. Čak i sede za istim stolom.

- Stvarno uživam dok radim u toj atmosferi, jer mogu da se koncentrišem i razmišljam - navela je ona.

Jelena je napisala veliki broj naučnih radova, ali i bila koautorka nekoliko knjiga koje se bave programiranjem i obradom signala. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su Oktobarska nagrada Grada Beograda, ali i "E.I. Jury Award" koju joj je dodelio Univerzitet Kolumbija i "CIT Philip L. Dowd Fellowship Award" Univerziteta Karnegi Melon. Društvo za obradu signala joj je takođe dodelilo nagradu 2016. godine za tehničko dostignuće.

Izvor: Blic


SA

 

People Directory

Željko Lučić

Željko Lučić (born 24 February 1968) is a Serbian operatic baritone who has had an active international career since 1993. He was a member of the Serbian National Theatre in Novi Sad from 1993–1998 and at the Frankfurt Opera from 1998-2008. He is particularly well known for his performances in the operas of Giuseppe Verdi; having portrayed a total of 23 leading roles from the great composer's works.

.
Read more ...

Publishing

History, Truth, Holiness

by Bishop Maxim Vasiljevic

Bishop Maxim’s first book, described by Fr. John Breck as an “exceptionally important collection of essays” contributing to both the theology of being and also contemporary theological questions, is now available! Christos Yannaras describes Bishop Maxim as “a theologian who illumines” and Fr. John McGuckin identifies his work as “deeply biblical and patristic, academically learned yet spiritually rich.” The first half of the book collects papers emphasizing theological ontology and epistemology, reminding us how both the mystery of the Holy Trinity and that of the Incarnation demand that we rethink every philosophical supposition; it includes chapters on holiness as otherness, truth and history, and the biochemistry of freedom. The second half of the book features lectures dedicated to the theological questions posed by modern theology, including studies of Orthodox and Roman Catholic ecclesiology, liturgics, and the theology of icons.