A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Ђоковић надиграо Дел Потра за нову титулу у Њујорку

Ђоковић – Дел Потро 3:0 (6:3, 7:6, 6:3)

Новак Ђоковић је савладао Аргентинца Хуана Мартина дел Потра у финалу Ју-Ес опена и по трећи пут освојио престижну титулу. Ово је нашем тенисеру 14 Гренд слем титула у каријери, којом се изједначио са Питом Сампрасом на трећем месту вечите листе. Прво место држи Роџер Федерер са 20 трофеја, други је Рафаел Надал са 17 трофеја. Овим тријумфом Ђоковић се вратио на треће место на АТП листи.

Фантастичан меч одиграли су Ђоковић и Дел Потро, публика је могла да ужива у великој борби, сјајним поенима, „немогућим" потезима. Новак је успео да исконтролише најаче оружје противника - силовит форхенд, неколико пута упустио се у дугу размену форхенд дијагоналама и успевао да освоји поене, што је додано повећако самопоуздање нашег тенисера. На крају Новак је стигао до велике победе и титуле.

Равноправна игра у првом сету. Сугурни сервиси на обе стране све до резултата 4:3 за нашег тенисера. Тада је Новак искористио прву брејк лопту на мечу и одузео сервис Аргентинцу. Потом је наш тенисер био сигуран на свој сервис и добио је први сет са 6:3. Дел Потро није успео да освоји ниједну брејк прилику у првом сету који је трајао 44 минут игре.

Новак је наставио да доминира и на старту другог сета. У првом гему пропустио је две брејк шансе. Пропуштено је надокнадио у трећем гему када је искористио једину брејк прилику. Потом је био сигуран на свој сервис и потврдио брејк, 3:1. Међутим, тада се буди Аргентинац и уз брејк осваја наредна три гема и преокреће на 4:3.

Уследио је гем који је трајао 20 минута. Дел Потро је пропустио три брејк шансе. Новак је успео да се врати у гем и сет и после чак осам изједначења освоји гем 4:4.

Потом су оба тенисера освојила своје сервисе па је сет решен у тај-брејку. Наш тенисер је на старту дошао до мини-брејка, међутим Аргентинац осваја оба Новакова сервиса. Настављена је велика борба, Ђоковић је преокренуо резултат и повео са 4:3.

Наш тенисер је нови мини-брејк освојио и повео са 5:4. Потом је на свој сервис освојио оба поена и решио тај-брејк у своју корист са 7:4.

Новак је у четвртом гему трећег сета одузео сервис противнику и дошао до предности од 3:1. Аргентинац је већ у наредном гему успео да врати брејк, а потом и да изједначи на 3:3. То је било све што је Дел Потро усео да уради на овом мечу. Новак уз још један брејк осваја наредна три гема и ставља тачку на сет и меч - 6:3 у трећем сету.

Извор: РТС


SA

 

People Directory

Catherine Oxenberg

Catherine Oxenberg was born September 22, 1961 and is the daughter of Princess of the Serbian House of Karadjordjevic.

Catherine was born in New York City, grew up in London and is the eldest daughter of Princess Elizabeth and her former husband Howard Oxenberg who is Jewish.

Princess Elizabeth is the only daughter of Prince Paul who served as regent for King Peter of Yugoslavia.

Read more ...

Publishing

All Roads Lead to Jackson

Serbian American Contributions in Amador County, California, since the Gold Rush
Milina Jovanović offers a unique compilation of individual and family immigration stories that include enormous contributions to the development of California and significant community involvement. In this version of people’s history she chronicles how Serbian Americans have strengthened community, region, state, and country through the endeavors and struggles of 150 years. This book also focuses on women’s contributions that are too often overlooked. Ms. Jovanović’s study reveals that Jackson not only remains an original and symbolic home to Serbian Americans and Serbian Orthodox religion, but also an oasis where the Serbian community has preserved its positive reputation and social influence.

Read more ...