A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Уметност и стварност српским очима

Књига „Уметност и стварност српским очима” Светлане Ракић, која предаје историју уметности на Френклин колеџу у Френклину, Индијана, представљена је јуче у Библиотеци града. Рођена у Сарајеву, др Светлана Ракић је студије историје уметности завршила у Београду. Докторирала је на Универзитету Индијане у Блумингтону, САД. Објавила је две студије о српским иконама из БиХ, монографију о савременом америчком сликару српског порекла Александру Марковићу, и низ чланака у часописима САД.

Ауторка је рекла да није реч о антологији, и да је могло још уметника да се нађе у њој. Ипак, изабрала је 21 српског сликара, на чијим се делима, насталим после 1992, види одраз друштвено-политичке стварности, сликара који су, како је рекла, доживели прекрајање карте Балкана, били сведоци транзиције и нових геостратешких подела, који су прешли трновит пут од вере у свеопшти напредак, до сумње у сопствени идентитет. Реч је о Милану Блануши, Милутину Драгојловићу, Владимиру Дуњићу, Душану Оташевићу, Велизару Крстићу, Даници Масниковић, Тијани Фишић, и другима.

.

– Овим сликарима свет се указује као нестабилан и циничан, али и поред тога њихова уметност говори и о неисцрпној лепоти живљења. У непокоривој стварности се тако налази парадокс љубави и бола, ероса и танатоса. Нико од њих не мисли да уметност може нешто да измени у свету, али у нашим сусретима су истакли да она ипак избавља од тривијалне свакодневице и неправди које живот доноси – каже Светлана Ракић, додајући да су амерички професори рекли да у књизи нема ни једне „слабе” слике, и да нису могли ни да замисле да се у некој земљи, о којој тако мало знају, тако добро слика...

Књигa „Уметност и стварност” објављена је прошле године на енглеском, а сада, у преводу Светлане и Богдана Ракића, у издању „Агоре” из Зрењанина и Арсена Панковића из САД. Предговор за ову нетипичну уметничку монографију написао је Богдан Ракић, у којем упућује америчког читаоца у друштвено-политичка дешавања у Србији почетком 20. века: од геополитичког положаја наше државе, Првог светског рата, до распада Југославије, Арканових акција, комунистичког режима и демонстрација против Милошевића, до Нато бомбардовања, убиства премијера, хашких суђења, Шешеља, Готовине, Харадинаја, и Бриселског споразума; до избеглица, Хашима Тачија, статуса Косова и Метохије, страних амбасада, па до Андрића, добитника Нинове награде, и Љубомира Симовића, Матије Бећковића, Рајка Петрова Нога... Богдан Ракић каже да српски читалац све то већ зна, и да је предговор више „рам за слику” који подсећа на контекст у којем су слике настале. Издавач Ненад Шапоња сматра да Ракић супериорно и продубљено пише о нашој савремености, „на начин на који би се мало ко одавде усудио да напише такав текст”. Рецензент је Драган Јовановић Данилов.

Политика, 11. 6. 2015.


SA

 

People Directory

Jelena Stupljanin

While in high school, Jelena ended up in a drama studio where she was trained and tutored by the late legendary acting professor Milenko Maricic. Then, a year later she was accepted at the prestigious National Academy of Dramatic Arts of Serbia, after auditioning with nearly 1000 candidates, in the class of the renown professor Gordana Maric. She completed the four years endeavor ahead of time with excellence and an award 'Branivoj Djordjevic' for best student in diction.

.
Read more ...

Publishing

To Christ and the Church

The Divine Eucharist as the All-Encompassing Mystery of the Church

by Nenad Milosevic