A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Gordon Bijelonić

Gordon Bijelonić rođen je kao Goran u Nju Džersiju. Njegovi roditelji, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, otišli su u Sjedinjene Američke Države 1969. godine. Počeli su od nule i naporno su radili kako bi njemu i njegovoj braći obezbijedili dobar život, na čemu im je Gordon veoma zahvalan. Preselio se u Los Anđeles 1997. godine, u Holivud, gdje je vodio Vinovu firmu 10 godina sa još jednim producentom.

Uradio je dva filma ‘Another happy day’ sa Demi Mur koji je dobio nagradu za najbolji scenario na festivalu ‘Sundance’, te ‘Salvation Boulevard’ sa Pierce Brosnanom.

Osim tih, Gordon je producirao filmove „Gun“ sa 50 Cent, „About cherry“ sa James Franco, “Freelancers” sa Robert De Niro, „Breakfast at Ben’s“, „It’s a Disaster“, a trenutno su u post produkciji „The angriest man in Brooklyn“ sa Robin Wiliams i Milom Kunis, te „Laggies“ sa Keirom Knightley.

U Holivudu, gdje živi, komšije su mu filmske zvijezde za koje kaže da su poput svih ostalih „običnih“ ljudi. Neki od njih su Brad Pitt, Johnny Depp, Denzel Washington, ali tu su i zvijezde iz svijeta muzike i sporta.

Osim producentskog rada, bavi se i humanitarnim, a često drži govore studentima na fakultetu „George Washington University“ u Vašingtonu. U saradnji sa Ambasadom Paname, u kojoj snima svoj prvi 3D film o Panamskom kanalu, pričao je sa oko stotinu djece iz ove države.

IMDb link