A great man is one who collects knowledge the way a bee collects honey and uses it to help people overcome the difficulties they endure - hunger, ignorance and disease!
- Nikola Tesla

Remember, remember always, that all of us, and you and I especially, are descended from immigrants and revolutionists.
- Franklin Roosevelt

While their territory has been devastated and their homes despoiled, the spirit of the Serbian people has not been broken.
- Woodrow Wilson

Никола Јокић

Никола Јокић (Сомбор, 19. фебруар 1995) српски је кошаркаш. Игра на позицијама крилног центра и центра, а тренутно наступа за Денвер нагетсе.

Три сезоне је наступао за Мега Лекс и проглашен је за најкориснијег играча Јадранске лиге. Изабран је у другом кругу НБА драфта 2014. као 41. пик од стране Денвер нагетса са којима је у јулу 2015. потписао уговор. Јокић је постао други Србин у НБА лиги који је постигао четрдесет или више поена на једном мечу, пре њега то је урадио Предраг Стојаковић.

Са сениорском репрезентацијом Србије је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма у Рију 2016. године.

Јуниорска каријера

Јокић је у млађим категоријама наступао у дресу Војводине Србијагас. Заблистао је у дресу Војводине у ХЕБА Јуниорској лиги Србије. На десет мечева у дресу новосадских црвено-белих бележио је 25,6 поена и 11,9 скокова, уз просечну валоризацију 32,9. Уследио је позив Мега Визуре, са којом је стигао до полуфинала ХЕБА лиге и финала Евролигиног квалификационог турнира у Београду.

Јокићу су припала МВП признања у лигашком делу и на Фајнал-ејту Јуниорске лиге, док је у евролигашкој конкуренцији морао да се задовољи идеалном петорком турнира. Крајем сезоне је прекомандован у сениорски тим Мега Визуре.

Мега Лекс

Професионалну каријеру је почео у дресу Мега Визуре у сезони 2012/13. У наредној сезони 2013/14, провео је много више минута на терену за сениорски тим. Одиграо је 25 утакмица у Јадранској лиги, постизао је у просеку 11,4 поена, 6,4 скокова и 2,5 асистенција по утакмици. Играо је и 13 утакмица са тимом у Суперлиги Србије. На НБА драфту 2014. одабрали су га Денвер нагетси као 41. пика у другој рунди.

Проглашен је за најкориснијег играча Јадранске лиге за сезону 2014/15. Током сезоне прикупио је 527 индексних поена, односно 22 по утакмици. Одиграо је 24 од 26 утакмица у Јадранској лиги и само три пута није имао двоцифрен учинак. Четири пута је био проглашаван за најкориснијег играча кола, а последње признање стигло је у последњем колу када је прикупио 39 индексних поена. Уједно је био и најбољи скакач регионалног такмичења јер је имао 222 скока од почетка сезоне, односно 9,25 по мечу. У Суперлиги Србије је наставио са сјајним партијама. Био је најбољи стрелац и скакач лигашког дела такмичења. Мега је елиминисана у полуфиналу плеј-офа од Црвене звезде. На крају сезоне Јокић је потврдио да напушта клуб.

Денвер нагетси

2015/16

Јокић је 28. јула 2015. потписао уговор са Денвер нагетсима. Дана 1. фебруара 2016. Јокић је забележио своју најбољу поентерску партију сезоне када је постигао 27 поена и додао 14 скокова у победи 112:93 над Торонто репторсима. У фебруару 2016. био је и учесник Ол-стар викенда. На утакмици „звезди у успону” (играчи из прве и друге сезоне у НБА), Јокић је постигао 12 поена уз осам скокова и четири асистенције за тим света који је поражен од играча из САД са 157:154. У својој првој сезони је одиграо 80 утакмица за Денвер, од чега је 55 пута био стартер. Јокић је у просеку постизао 10 поена, седам скокова, 2,4 асистенције и једну украдену лопту за 21,7 минута у просеку по мечу. Јокић је био трећи у гласању за новајлију године. Био је четврти по скоковима, пети у украденим лоптама, седми у асистенцијама, осми по поенима и 10. у одиграним минутима међу осталим „рукијима”. Јокић је такође забележио и 14 „дабл-дабл” учинака. Изабран је и у најбољу петорку рукија, уз Карл-Ентони Таунса, Кристапса Порзингиса, Девина Букера и Џахила Окафора. Таунс је био први избор НБА драфта 2015, Окафор трећи, Порзингис четврти, а Букер тринаести. Јокић је једини из те најбоље руки петорке изабран у другој рунди драфта као 41. избор, само што је он за разлику од малопре споменуте четворке биран 2014. на драфту.

2016/17

Дана 3. фебруара 2017. године Јокић је забележио први трипл-дабл у НБА каријери. Предводио је Денвер до победе над Милвокијем са 121:117, постигавши 20 поена, уз 13 скокова и 11 асистенција за 32 минута на паркету. Седам дана касније, Јокић је остварио рекорд каријере са постигнутих 40 поена у победи над Њујорком у Медисон сквер гардену. Никола Јокић постао је други Србин у НБА лиги који је постигао четрдесет или више поена на једном мечу, пре њега то је урадио Предраг Пеђа Стојаковић. Дана 14. фебруара Јокић је својим другим трипл-даблом у каријери, предводио Нагетсе до победе против Голден Стејт вориорса, уписао је 17 поена, 21 скок (рекорд каријере) и 12 асистенција. На Ол-стар викенду 2017. поново је заиграо у мечу „звезда у успону” и са 12 поена, 11 скокова и 8 асистенција био један од бољих играча у тиму света који је савладао тим САД са 150:141. Учествовао је и у такмичењу у вештинама, где играчи показују своје вештине у дриблингу, гађању, додавању, брзини и прецизности. Јокић је 28. фебруара остварио свој трећи трипл-дабл у каријери, забележивши 19 поена, 16 скококва и 10 асистенција за победу свог тима од 125:107 над Чикаго булсима. Само дан касније Јокић је остварио нови трипл дабл. У победи против Милвоки бакса постигао је 13 поена, 14 скококва и 10 асистенција. Дана 16. марта 2017. је остварио пети трипл дабл у каријери, забележивши 17 поена, 14 скокова и 11 асистенција у победи 129:114 над Лос Анђелес клиперсима. Петнаест дана касније, направио је шести трипл дабл. Забележио је 26 поена, 13 скокова и 11 асистенција у поразу свог тима 122:114 од Шарлот хорнетса. Денвер није успео да се пласира у плејоф, а сезону су завршили са 40 победа и 42 пораза. Никола је ове сезоне за Денвер одиграо 73 утакмице и просечно играо 28 минута, за то време је убацивао 16,7 поена по мечу, имао 9,8 скокова и 4,9 асистенција. Све то уз сјајан шут из игре 58%. Са својих шест трипл-дабл учинака Јокић је био четврти играч у сезони у овој категорији а испред њега су били Расел Вестбрук (42), Џејмс Харден (22) и Леброн Џејмс (13).

Репрезентација

Са репрезентацијом Србије до 19 година освојио је сребрну медаљу на Светском првенству 2013. у Чешкој.

За сениорску репрезентацију Србије је дебитовао у јулу 2016. на квалификационом турниру за Олимпијске игре који је игран у Београдској арени. Србија је освојила турнир и пласирала се на игре у Рију. Јокић је кренуо са 12 поена и осам скокова против Порторика, потом убацио 17 против Анголе (шест скокова), па 19 против Чешке (осам скокова), а најбоље је оставио за крај. За 22 минута на паркету у великом финалу против Порторика Јокић је постигао 23 поена, сакупио осам скокова и поделио шест асистенција и освојио титулу за најкориснијег играча (МВП) турнира. На четири утакмице је бележио просечно 17, 8 поена и 7,5 скокова по мечу.

На Олимпијским играма у Рију 2016. освојио је сребрну медаљу, Србија је поражена у борби за злато од САД. Јокић је против Американаца у групној фази одиграо један од најбољих мечева за репрезентацију, био је најефикаснији у српском тиму са 25 постигнутих поена. На 8 одиграних утакмица је бележио просечно 9,1 поен, 6 скокова и 2,4 асистенције по мечу.

---

Јокић има два старија брата, Немању и Страхињу, обојица су имали велики утицај на његов развој као играча и особе. Неколико година је у вези са Наталијом Маћешић.

Николу Јокића заступа агенција специјализована за заступање професионалних кошаркаша Беобаскет из Београда. Постао је део глобалне кампање бренда Nike под именом — Come out of nowhere. Саиграч из Денвера Мајк Милер му је дао надимак „Џокер”. У слободно време воли да гледа америчку серију Пријатељи.

Извор: Википедија


SA

 

People Directory

Djordje Stijepovic

Djordje Stijepovic (Serbian: Ђорђе Стијеповић, Đorđe Stijepović, pronounced [d͜ʑô̞ːrd͜ʑe̞ stijě̞ːpo̞ʋit͜ɕ]) is a Serbian-American double bass player, singer and composer. He is best known as bassist for the psychobilly band Tiger Army and for Nickelodeon star Drake Bell. He is also a former member of Lemmy Kilmister's (Motörhead) side project The Head Cat (with Stray Cats' Slim Jim Phantom on drums).

As a bandleader, Stijepovic fronts the rockabilly band Atomic Sunset and performs as a solo artist under his own name. He has also recorded and performed as a guest musician with Tommy Emmanuel, Marco Beltrami, Wanda Jackson, Molotov, Rachel Brice and Beats Antique among others.

Read more ...

Publishing

Poemes de Jovan Dučić / Песме Јована Дучића

Translated into French by Petar Bubresko. Bilingual edition (French and Serbian)

The first bilingual edition translations of poems in French of this prince of Serbian poetry. These translations of poems Dučić meet two objectives: to publicize the work of the poet to Francophone readers and pay tribute to both the Serbian language Dučić and French language to which the great poet and Petar Bubreško were passionately attached. This book is dedicated to Leposava Bubreško (1923-2013) professor Bubreško’s wife who wanted so much this work to be published.

Publishers: Sebastian Press, Vidoslov, and Metokhia

216 pages, soft bound, published in 2015, price $15


Песме Јована Дучића

На француски језик превео проф. др Петар Д. Бубрешко

Ова књига је посвећена Лепосави Бубрешко (1923-2013), супрузи професора Петра Д. Бубрешка, која је толико желела да ово дело изађе на светлост

Саиздавачи: Видослов, Требиње и Metokhia, Paris

ПОЕЗИЈА

Мирна као мрамор, хладна као сена,
Ти си бледо тихо девојче што снева.
Пусти песма других нека буде жена,
Што по нечистим улицама пева.

Ја не мећем на те ђинђуве са траком,
Него жуте руже у те косе дуге:
Буди одвећ лепа да се свиђаш сваком,
Одвећ горда да би живела за друге.

Буди одвећ тужна са сопствених јада,
Да би ишла икад да тешиш ко страда,
А чедна, да водиш гомиле што нагле.

И стој равнодушна, док око твог тела,
Место китњастог и раскошног одела,
Лебди само прамен тајанствене магле.

Read more ...